Volkerak monsters


Gisteren stond er een dagje Volkerak op het programma samen met Ruud en Danny. Voor Danny wordt het de eerste keer op roofvis vissen vanuit een boot dus wij spreken de doelstelling uit dat we Danny vandaag vis moeten gaan laten vangen. Maar ja..... ze springen niet op bestelling in de boot.


We beginnen nu eens niet bij de sluis, maar varen naar een stek waar we (tot nu toe in ieder geval) altijd beet hebben gekregen. Misschien kunnen we Danny hier snel kennis laten maken met de vissen van het Volkerak. Er staat een zwakke oostenwind en dat is wel lekker om iemand een beetje vertrouwd te maken met diagonaal vissen. Om te beginnen heb ik een zware loodkop aan de hengel van Danny geknoopt zodat hij goed kan voelen wanneer zijn shad de bodem raakt. Hij begint zeer geconcentreerd te vissen en zal dit ook gedurende de hele dag vol weten te houden. Secuur vissen we de stek uit, maar het duurt zeker een half uur voordat, net op het moment dat Ruud en ik even naar Danny kijken, we alle drie zien dat zijn top ineens diep doorbuigt. Beet! Jammer genoeg blijft deze niet plakken. We vissen door en als ik na een tijdje even met mijn tacklebox zit te rommelen voel ik een tik op mijn top. Ik sla nog wel, maar ook deze vis blijft niet zitten. Aangezien het bij de sluis inmiddels aardig druk is geworden, er liggen een vijftal boten, hopen we dat er daar meer actie is. We varen die richting op maar ik stel voor om nog een kuiltje aan te doen waar ik altijd vis zie staan, alhoewel ik er nog nooit iets gevangen heb. De dieptemeter laat veelbelovende beelden zien. Daar moet snoekbaars tussen liggen. We driften over de stek en dan komt die karakteristieke tik. Ik zet de haak en geef de hengel aan Danny met de mededeling: snoekbaars, haal hem er maar uit. Eventjes biedt de vis een beetje passief weerstand en Danny vraagt hoe ik weet dat het een snoekbaars is. En, terwijl ik zeg: "dat voel je aan de manier waarop hij vecht", geeft de vis een eerste lange run. Eeeeh, da's toch een snoek.


De vis knalt er keer op keer vandoor en na een flinke dril landen we een prachtige snoek van ruim 1 meter. Ik denk dat we er een nieuwe sportvisfanaat bij hebben. Het is wel een wonder dat we deze vis hebben kunnen landen. De kleine shadteez is helemaal verdwenen, maar de fluorcarbon onderlijn is nauwelijks beschadigd.


Na een paar foto's zetten we de vis terug. We willen de vis nog even bij laten komen, maar ze is hier niet van gediend en zwemt direct terug het diepe in.

Nauwelijks tien minuten later krijgt Ruud een aanbeet. "Dit is wel een snoekbaars" klinkt het vastberaden. Maar ook deze mededeling moet zeer snel bijgesteld worden als de vis aan een stevige run begint. Na de eerste run komt de vis ineens vrij snel naar de boot en voordat ze er erg in heeft zit ze al in het net. Die is absoluut nog niet uitgedrild, dus enige voorzichtigheid is geboden, maar Ruud onthaakt de vis deskundig waarna ze er met veel geweld vandoor gaat.Hierna houden we ook deze stek voor gezien en varen toch naar de sluis; alle andere boten, op een na, hebben het daar intussen wel opgegeven, maar een paar keer werpen kan nooit kwaad.

Het is echter niet voor niets dat bijna iedereen het hier opgegeven heeft, want het blijft akelig stil. Tijd om een hapje te eten dus. Mijn vrouw heeft heerlijke Esfihas (een Braziliaans recept van zachte zoete broodjes gevuld met gehakt) uit haar winkel meegegeven en die laten we ons goed smaken.

We varen door naar een strook water water van nauwelijks anderhalve meter diep met een hoop planten ervoor. Een paar weken geleden kwam hier al een kapitale snoekbaars vanaf dus wie weet zitten er nog wel meer. Het duurt niet lang of Ruud heeft een vis gehaakt. Het is opnieuw een hele sterke vis, maar omdat hij geen aanbeet heeft gevoeld, vermoedt Ruud dat de vis vals gehaakt is. En dat klopt, een joekel van een snoekbaars van 84 cm is in zijn zijvin gehaakt. Maar dat mag de pret niet drukken en ook deze vis mag zich van zijn fotogeniekste kant laten zien.


We varen verder langs de plantenstrook en na een half uur heeft Ruud er opnieuw een gehaakt, en dit is wel een bijter..... en wat voor één: 90 cm goudgekleurde stekels in de boot. Een nieuwe PR voor Ruud.


Danny kijkt intussen zijn ogen uit. "Zit hier alleen maar grote vis?" vraagt hij...... tja, vandaag wel!

We verkassen wederom en gaan een stek uitvissen waar we al vaak veel en grote baars hebben gevangen. Het duurt niet lang of we missen allen enkele aanbeten als Ruud een vis haakt, geen baars, maar opnieuw een snoek van ruim 90 cm.


Kort daarna is de beurt aan Danny. En dit keer geheel op eigen kracht. Zijn eerste snoekbaars van dik 70 cm heeft zich aan het shadje vergrepen .


Fantastisch natuurlijk als je zo kunt beginnen als je voor het eerst gaat roofvissen, maar Ruud heeft vandaag echt de jackpot gewonnen. Hij heeft al niet misselijk gevangen, maar er komt nog een enorme kers op de toch al goed gevulde taart.....


Het waait intussen wat harder en met de zojuist vrij dicht bij elkaar gevangen snoek en snoekbaars moet er volgens ons nog wat meer op dit stuk te vangen zijn.

Het duurt anderhalf uur, maar dan meldt Ruud zich opnieuw: "vis..... en hier zit heel veel gewicht achter." Vol spanning kijken we naar het puntje waar de lijn in het water verdwijnt. Danny heeft het net in gereedheid gebracht en na wat een eeuwigheid lijkt te duren komt er een massieve boomstam aan de oppervlakte. Ruud dirigeert de vis naar het schepnet, maar deze zwemt er rakelings langs en verdwijnt opnieuw in de diepte. "deze is niet goed gehaakt", piept Ruud, "de shad is helemaal weg". Als de vis één keer met zijn kop schudt is de fluorcarbon eraan. Aangezien Danny's ervaring met het landen van vissen zich beperkt tot vandaag, vraag ik aan Ruud of hij liever heeft dat ik de vis schep. Een benauwd knikje volgt, want hier zwemt zijn tweede PR van de dag. Opnieuw blijft de vis lang weg, maar als voor de tweede keer naar boven komt kan ik haar snel voor ca. driekwart in het toch echt wel ruime schepnet krijgen. Binnen! Het meetlint stopt uiteindelijk bij 123 cm. Wat een fantastisch beest.


Groot aas, grote vis gaat dus blijkbaar niet altijd op. We hebben de hele dag met shadjes van ca. 8 cm op snoekbaars en baars gevist, maar het waren alleen de monsters die ze wilden hebben.

Boek nu een vistrip bij PerchHunters.


#snoek #snoekbaars

12 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Lure Fishing Guide

KvK 81528825 - BTW NL 8621.27.178.B.01

info@lurefishingguide.com

© 2021 LFG